Оптимистични ли сте за бъдещето на България?

петък, 29 ноември 2013 г.

Подаръкът е танц на емоциите

Помните ли Дядо Коледа от детските си години? Имате ли спомен за туптящото си сърце и силното вълнение, което гъделичкаше гърлото ви преди той да прекрачи прага на вашия дом или преди да отворите оставения чувал от белобрадия старец под елхата? Какво велико вълшебство, което може да се усети само по Коледа, нали!
А помните ли, преди да духнете свещичките на тортата за поредния си рожден ден,  как „тайничко“ очаквахте да получите силно желаната играчка - кукла, пистолет, самолет или предмета, който във вашия детски свят е бил необходим за истинското ви щастие? Вероятно докато си припомняте с умиление миналото, даже се усмихвате, защото по това време, във вашия малък свят винаги е имало място за още един очакван подарък - този от витрините за детски играчки, който е бил предназначен за танца на емоциите ви. Със сигурност за вас са избрали най-хубавия, ценен и уникален подарък, защото са искали да се почувствате специален! Затова детството е вълшебно, нали!
Зная, че пазите за себе си полъха от нежността и вълнението на първото подарено или получено цвете от любим човек. Вкусът на целувката  с прихващия шепот на думите „Обичам те“, ви карат все още да потръпвате от емоцията при този спомен! Незабравимо, нали!
В такива моменти, подаръците са свидетелство, че този, който ги подарява ви познава, обича, цени желанията ви, знае вашите вълнения, интереси и най-вече ценности. Той отделя специално време и емоция, за да  избере подаръка, опаковката и да го поднесе специално с подбрани думи. Този позабравен ритуал има силата да докосне сърцето ви, да омая очите ви и да ви напомни, че в този свят сте обичан и желан. Вероятно затова харесвате подаръците си, защото са дарени със специални послания, чувства, топлина и надежда за приятелство, подкрепа и хармония. Колко мило, нали!
Чувството на радост от подаръците може да е близко до феномена „емоционално скачване”. В психологията той се обяснява със силната емоционална привързаност и придаване на ценност на човека, който ви обгрижва. Чрез подходящи подаръци е възможно да се породи желание за сходство в разбиранията и взаимнодопълване на уменията в общуването. В такава интерпретация се влага позитивен смисъл на връзката между хората, удовлетворенността от избора на подаръка и очакването за дългосрочна взаимна добронамереност.
За какво, според вас е предназначен годежният пръстен? Да, той е символ на любов, уважение, вечен съюз между мъжа и жената, и начало на нещо ново изпълнено с очакване за цялост и единство. Можем ли да заместим пръстена със сума пари като подарък за този най-вълнуващ момент от живота на хората? Не, сравнението е парадоксално, нали?
Парите не персонализират отношението ни към хората, които обичаме, познаваме, ценим и искаме да ги зарадваме.
Подаръкът е дар от ръката на човека, който ви обича и е готов с вас да се порадва на вашия празник. Това е жест на уважение и лично отношение.
Парите не могат да заместят ефекта от подаръка, освен ако вие не желаете сами да си направите подарък с тях! Колко скучно, самотно и безчувствено решение, което не може да замести танца на емоциите от подаръка!

А нали празниците са, за да се радваме, да танцуваме и сме щастливи с любимите хора!

Няма коментари:

Публикуване на коментар